De start als nieuwe ondernemer, het komt nu aan op mijn netwerk!

start-op-asfalt

Wat moet je allemaal regelen?

Als startende ondernemer moet je in een relatief korte tijd een hoop regelen. Denk hierbij aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsnaam bedenken, je netwerk informeren, LinkedIn en Facebook pagina’s bijwerken, keuze maken voor het zelf gaan uitvoeren van de bedrijfsadministratie of niet. Gelukkig is er heel veel informatie op Internet te vinden alsmede bij organisaties als de KvK en Belastingdienst. De besluiten zijn nagenoeg allemaal gemaakt zodat de focus 100% op het leveren van diensten komt te liggen.

Zelf heb ik er ondermeer voor gekozen om mijn bedrijf KeepOnChallenging direct te presenteren via een mooie website. Dit gaat wel gepaard met een flinke investering maar je maakt via zo’n site snel duidelijk welke diensten je kunt leveren en je positioneert jezelf op een effectieve manier.

Hoe kom je tot je eerste klant?

De meest cruciale succesfactor voor een zelfstandig ondernemer is het vinden van je eerste klant. Je hebt tenslotte geen vast inkomen meer of (sales) collega’s die business voor je binnenhalen. Het komt er nu aan dat je in de voorgaande jaren gewerkt hebt aan het opbouwen van een stabiel netwerk met mensen die jou verder kunnen helpen. Je toekomstige opdrachtgevers moeten jou je eerste opdrachten gaan gunnen en dat lijkt makkelijk maar dat is het niet. Dit is één van de aandachtspunten waar ik al heel lang aandacht en tijd aan heb besteed. Al jaren ben ik bezig om veel contacten te onderhouden en mensen in hun carrière stappen te volgen.

Gaat dit nu daadwerkelijk rendement opleveren?

Wanneer valt de 1e opdracht?

Voor mij persoonlijk is het contracteren van de eerste opdracht al gebeurd terwijl ik nog in loondienst was. Ik werd gevraagd om als contractor voor mijn toenmalige werkgever aan de slag te gaan. Dat was bijzonder prettig ondanks het beperkt aantal gecontracteerde dagen. Je hebt in ieder geval iets en in dit geval ook een mooie opdracht om mee te gaan starten. Het geluk lachte mij nog verder toe want voordat het definitieve vrije ondernemerschap moment naderbij kwam was ik al verzekerd van een tweede en zelfs een derde opdracht. Hartstikke mooi dus!

Hoe nu verder…..?

Belangrijkste doelstelling voor de komende tijd is het leveren van kwalitatief hoogwaardige adviesopdrachten bij mijn huidige opdrachtgevers. Dit is cruciaal en medebepalend of zij je nog meer werk gunnen en jouw aanbevelen bij weer andere klantorganisaties. Mijn focus is er dus op gericht om consequent toegevoegde waarde te leveren dan komt de rest vanzelf. Verder is het blijven onderhouden van mijn netwerk met stip nummer twee op de actielijst.

Daarnaast staat hoog op de agenda om de eerste contouren van het Business Cycling netwerk op te gaan zetten. De eerste veelbelovende besprekingen zijn al geweest en we sturen aan op ons eerste BizzVelo evenement in het voorjaar van 2017. Meer over volgt in de volgende blogs……

Blog serie

Via een regelmatig terugkerende blogs ga ik mijn plannen en behaalde resultaten delen met de lezers en wellicht kan ik daarmee nieuwe ondernemers inspireren, binden en boeien.