Een voortvarende start

Na de start op 1 november met het bedrijf KeepOnChallenging kan ik wel stellen dat deze crescendo is verlopen. Met drie opdrachten ben ik prima uit de startblokken gekomen. De opdrachten zijn inhoudelijk allemaal passend bij mijn ervaring en competenties namelijk:

  • Het ontwikkelen van een doelarchitectuur bij een vooraanstaande verzekeringsbedrijf
  • Het opstarten en begeleiden van een werkplek en datacenter uitbesteding bij een organisatie in de media sector
  • Het uitwerken van een IT visie voor een organisatie in de pensioenbranche

Allemaal mooie opdrachten die variatie aanbrengen in de werkweek en in voldoende mate uitdaging geven om er een passend resultaat uit te halen.

Het verwerven van de opdrachten komt met name uit het eerder opgebouwde netwerk. In één van mijn voorgaande blogs heb ik benadrukt dat het cruciaal is om je netwerk goed te onderhouden en daar waar mogelijk uit te breiden.

Wat moet je doen om je netwerk uit te breiden en te onderhouden?

Mijn manier om het netwerk te onderhouden en verder uit te breiden is erop gericht oprechte interesse te tonen in de mensen die ik nu al ken en die mensen te benaderen die ik interessant vind.

Zit hier een heel strak uitgewerkt plan achter? Nou nee, eigenlijk niet. Ik houd Social Media kanalen in de gaten zoals Instagram, LinkedIn, Facebook en Twitter om mensen te volgen en te kijken wat er speelt. Dit is een dagelijkse bezigheid van circa 1 uur. Verder bel ik tijdens het woon-werk verkeer gemiddeld 2 à 3 personen om bij te praten. Dit kan gaan over hun actuele projecten of ontwikkelingen op zowel werk als privé gebied.

Daarnaast heb ik mij aangesloten bij een aantal ZZP netwerken die op regelmatige basis bij elkaar komen en kennis maar ook opdrachten delen. Deze netwerk sessies zorgen ervoor dat ik naast een stukje kennisdeling ook feeling houd met de verschillende branches, bedrijven en mogelijk aankomende opportunity’s.

Met oprechte interesse in mensen bedoel ik dan ook dat je echt weet wat er speelt, onthoud wat iemand meemaakt en daar geïnteresseerde vragen over stelt. Het leuke is dat mensen je gaan bellen en contacten willen onderhouden omdat je een luisterend oor hebt en soms op inhoud en soms over ‘luchtiger’ zaken een goed gesprek kunt voeren. Zo sprak ik onlangs een oud collega van 31 jaar die sinds enige tijd voor zichzelf is begonnen. Dit heeft zij gedaan met de wetenschap dat haar netwerk nog niet heel breed is en het vinden van werk best uitdagend zou gaan worden. Desondanks koos zij er bewust voor om op eigen benen te gaan staan en dit vind ik ontzettend knap. Tenslotte heb ik het pas aangedurfd op deze stap op veel latere leeftijd te zetten.

Zo iemand ga ik zo veel mogelijk helpen om het netwerk te verbreden en te komen tot mooie opdrachten. Ik weet dat zij dit waardeert en ergens in de tijd zal zij mij een keer helpen als dat nodig is. Zo wie zo zie ik in de verschillende ZZP netwerken een sfeer terugkomen van het elkaar helpen en zorgen dat ondanks de zelfstandigheid ook wordt gedaan aan kennisdeling. Erg leuk om te zien en mee te maken.

Is dit nu een juiste stap geweest of……..?

Ja, dit is een juiste stap geweest. Het werken voor een werkgever heeft mij altijd veel gebracht mede omdat dat ik het geluk heb gehad voor mooie werkgevers te hebben gewerkt. Het mooie van zelfstandig ondernemer is echter dat ik zelf veel meer kan bepalen en dat geeft mij een gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Natuurlijk heeft deze positie ook nadelige kanten denkend aan de hoge kosten voor een arbeidsongeschiktheid verzekering en alle randvoorwaardelijke zaken die je moet regelen. Uiteindelijk verwacht ik dat dit, over een aantal jaar, een aspect is geworden dat geen belangrijke rol meer speelt.

Op naar de feestdagen…..

De feestdagen komen eraan en dan is het tijd om vooral ook met je eigen familie de gezelligheid te zoeken en dat gaat dan ook zeker gebeuren. 2016 was een mooi jaar (althans voor mij en mijn familie) en de dit jaar gemaakte stap was voorafgaand aan 2016 wel al enigszins gepland. Het plan was namelijk om dit jaar een radicale keuze te maken en dat is gebeurd.

Op naar 2017 en naast het hopelijk doorzetten van de mooie start als zelfstandig ondernemer ook een passende start van het BizzyWheels Business Cycling platform

Voor alle lezers van deze blog hele fijne feestdagen en alvast een gezond 2017 toegewenst!

Blog serie

Via een regelmatig terugkerende blog ga ik mijn plannen en behaalde resultaten delen met de lezers en wellicht kan ik daarmee nieuwe ondernemers inspireren, binden en boeien.